Zalety piekarnika konwekcyjnego

Piec konwekcyjny lub piekarnik z wentylatorem wykorzystuje wentylator lub wentylatory do cyrkulacji gorącego powietrza i gotowania potraw szybciej niż tradycyjny piekarnik.

Zamiast polegać na promieniowaniu cieplnym z elementów grzejnych, piec konwekcyjny rozprowadza gorące powietrze, dzięki czemu otacza jedzenie i gotuje je ze wszystkich stron. Główną zaletą pieców konwekcyjnych w porównaniu ze standardowym piekarnikiem promiennikowym jest ich zdolność do skracania czasu gotowania nawet o 25% i temperatury gotowania o 30%. Urządzenia te są tak wszechstronne, że można ich używać do gotowania, podgrzewania czy pieczenia.

Piece konwekcyjne działają tak wydajnie, ponieważ są wyposażone w technologię wykorzystania wentylatorów, która aktywnie cyrkulują gorące powietrze w piekarniku wokół potraw, tworząc równomierną temperaturę i gotując każdą powierzchnię z jednakową temperaturą.

Standardowe piece promiennikowe pozwalają na swobodne przemieszczanie się powietrza wokół potraw, co powoduje powstawanie gorących i zimnych miejsc, powodując przypalenie i niedogotowanie części potrawy.

Często posiłki przygotowywane w piecu konwekcyjnym są znacznie smaczniejsze, chrupiące i bardziej soczyste. Ponieważ czas i temperatura gotowania są krótsze, masło i mąka w cieście i innych delikatnych wyrobach piekarniczych nie będą miały czasu na stopienie się. Przykład takiego pieca można znaleźć na stronie: https://crispan.pl/piec-konwekcyjny/. Z pewnością piec konwekcyjny to doskonały pomysł kiedy będziemy chcieli podnosić nasze umiejętności kulinarne. Będziemy mogli przygotowywać w łatwy sposób dużo bardziej skomplikowane potrawy. Przykładem może być pieczenie kurczak, skóra szybciej oddaje tłuszcz i brązowieje, dzięki czemu mięso gotuje się szybciej i jest bardziej soczyste. Mięso ma również wyższą wagę mięsa, ponieważ woda częściowo zamykana jest w środku. Zatem potrawy przygotowywane w nowym piecu, będą miały lepszy smak, i będą lepiej przygotowane. Oczywiście jest to także możliwość skrócenia czasu przygotowywania, zatem niej czasu spędzimy w kuchni.