Artykuły jednorazowego użytku mogą stać się dużym źródłem zanieczyszczeń w pobliskich oceanach, jeziorach i wysypiskach śmieci.
Chociaż są one ważną częścią każdej firmy cateringowej, warto rozważyć wprowadzenie pewnych zmian w naczyniach do serwowania i pakowania dań czy napojów na wynos. Plastikowe artykuły jednorazowego użytku są głównym źródłem problemów z powodu zalegania w środowisku naturalnym i na wysypiskach śmieci, dodatkowo częściowo rozłożony na kawałki plastik przedostaje się do rzek i oceanów stanowiąc zagrożenie dla żyjących tam ryb i zwierząt, a tym samym może być również spożywany przez człowieka. Należy zatem ograniczyć lub całkowicie zrezygnować z używania jednorazowych opakowań i produktów wyprodukowanych z plastiku. Biodegradowalne produkty jednorazowego użytku stanowią zrównoważoną alternatywę dla produktów plastykowych. Produkty te są nie tylko przyjazne dla środowiska, ale zapewniają również uznanie klientów, którzy dbają o naszą planetę i nie chcą używać plastikowych opakowań. Dodatkowo takie opakowania są nie tylko estetyczne, ale również trwałe i wbrew pozorom nie przeciekają, wystarczy je tylko stosować zgodnie z przeznaczeniem. Jednorazowe opakowania z materiałów biodegradowalnych ulegają dosyć szybkiemu rozkładowi na wysypiskach i w kompostowniach, a przyczyniają się do tego mikroorganizmy rozkładające takie ekologiczne tworzywa na materiał organiczny.
Opakowanie biodegradowalne nie przyczyniają się zatem do zaśmiecania naszej planety.
Wybierz produkty jednorazowe wykonane z tworzywa PET, które jest biodegradowalne i łatwo poddawane recyklingowi, lub wybierz bambusowe opakowania, czy też pochodzące z innych roślinnych materiałów, jak kukurydza, ziemniaki czy trzcina cukrowa. Recykling to świetny sposób, aby zakłady gastronomiczne wszelkiego rodzaju, w tym firmy cateringowe i sklepy spożywcze, były bardziej przyjazne dla środowiska, a eko opakowania zapewniają takie rozwiązanie. Oprócz zmniejszenia marnowania żywności i stosowania artykułów jednorazowego użytku sprzęt, za pomocą którego przygotowujesz i dostarczasz jedzenie, może mieć wpływ na ogólne wysiłki firmy cateringowej w zakresie zrównoważonego rozwoju.