Jak wybrać zdrowe i smaczne pieczywo?

Z całą pewnością w przypadku zdrowej diety musimy uwzględnić także pieczywo, na rynku dostępnych jest wiele rodzajów chleba, bułek, rogali.

Należy pamiętać że większość pieczywa jakie możemy zakupić w naszych sklepach wytwarzanych jest z mąki pszennej, jednak wyroby nie są najlepszej jakości, dlatego należy wybierać pieczywo z mąki żytniej. Zawiera ona więcej witaminy B, błonnika różnego rodzaju składników odżywczych. Należy oczywiście zwracać uwagę aby pieczywo które kupujemy zostało wykonane według przepisów tradycyjnych, które uwzględniają zakwas. Jest to mieszanka mąki i wody, która przez pewien czas fermentuje w odpowiedniej temperaturze, należy także pamiętać, aby oba te składniki mieszać w tych samych ilościach, w odpowiedniej temperaturze. Z pewnością doświadczeni piekarze doskonale wiedzą jak przygotować dobrej jakości zakwas, który później stanie się zaczynem do podstawy produkcji doskonałych bułek czy też chleba. Jak wybrać zdrowe i smaczne pieczywo?

Warto wybierać oczywiście pieczywo razowe, jest źródłem witaminy B, cynku, wapnia, żelaza, fosforu, magnezu.

Jednak należy zwrócić uwagę że pieczywo żytnie może być źle przyswajalne przez osoby, które mają problem z jelitami czy też żołądkiem, warto pamiętać że kwas mlekowy zawarty w zakwasie, ma działanie pozytywne na pracę układu trawiennego może także zapobiegać zaparciom, hamuje rozwój bakterii. Dlatego też osoby zdrowe powinny z pewnością spróbować chleba żytniego. Z pewnością warto unikać pieczywa które zawiera karmel, jest to znany barwnik, który ma za zadanie sprawić aby pieczywo wyglądało na razowe, zdrowe, jednak zazwyczaj jest to pieczywo słabej jakości. Zwłaszcza jeżeli robimy zakupy w supermarkecie powinniśmy bardzo dokładnie sprawdzać skład pieczywa. Podstawowa zasada to jak najmniejsza ilość składników w naszym sklepie czy też bułkach, najczęściej chleb powinien zawierać zakwas, mąkę, wodę oraz sól. Bardzo prostym sposobem na rozpoznanie jakości pieczywa jest także po prostu sprawdzenie wagi, jeżeli chleb wydaje się lekki, wówczas może się okazać że jest on niskiej jakości, najczęściej najcięższe chleby są produktami wysokiej jakości. Możemy także zakupić chleby z dodatkiem słonecznika, maku dostarczy nam nie każda Piekarnia Łódź jest miastem w którym znajdziemy bardzo wiele starych piekarni, które posiadają swoje własne rodzinne przepisy. Dzięki nim pieczywo jest wysokiej jakości, przez długi czas pozostaje świeże.